úterý 6. srpna 2013

Jen tak Prahou, kroutit hlavou#1

Den procházky: středa 31.7.

Toulka Prahou začíná na Masarykově nádraží a kroutíme hlavou na různé zajímavosti - Hotel Central v Hybernské, V Celetné provizorní Mariánský sloup, jdeme přes Staromák a Pařížskou do židovského města a na Dvořákovo nábřeží. Na druhém břehu Vltavy objeven hrázděný domeček - Gemini. Přes Kampu ke Zpěváčkům a na metro. Ušli jsme asi 5 km.











Do centra jedeme tentokrát vlakem. V hale Masarykova nádraží hlavu vzhůru – nedávno (no, prosinec 2011) opravená střecha stojí za pohled.


Nejdřív musíme na poštu poslat balíček a pak už jdeme, kam nás nohy nesou. Fotím občas - namátkou, co nás zrovna zaujme. Hned v Hybernské - zase hlavu vzhůru - budova dřívějšího hotelu Central - nyní  Kaminski - zaujme secesní fasádou.


Více o historii domu jsem našla na http://stary-web.zastarouprahu.cz/ruzne/central.htm
a odtud stručně: Byla to jedna z prvních secesních staveb v Praze. Průčelí nebo dobová fotografie slavného sálu Varieté nechybí v žádné významnější publikaci o počátcích moderní architektury. Ze sálu se později stalo kino, pak Komorní divadlo. Nedávná rekonstrukce zanechala z původní budovy jen obvodové zdi. Fasáda je sice vzorně opravena, uvnitř však v podstatě demolice. No,... :o(

Procházíme Prašnou branou a spíš se prodíráme Celetnou, až po pravé straně ve výklenku u zadní části Týnského chrámu  přes poutače na guláš a vepřová kolena - vidíme  "provizorní mariánský sloup".

AKTUALIZACE ČERVEN 2020: Mariánský sloup stojí opět na svém místě na Staroměstském náměstí.
(ještě informace doplním, až si ho vyfotíme)





Tabule informuje:



A více zajímavého se lze dočíst na stránkách Společnosti pro obnovu mariánského sloupu
http://www.marianskysloup.cz/

Ve zkratce:
Mariánský sloup byl postaven jako symbol vděčnosti za vyslyšení proseb o uchránění města před Švédy.
Stal se centrem náměstí, místem motlitby, ale také gnómónem - nástrojem měření času. (když se stín sloupu kryl s v dlažbě vyznačeným poledníkem, bylo v Praze pravé poledne, které ohlašoval výstřel z hmoždíře - malého děla.)
Sloup byl stržen davem několik dní po vzniku Československa, akce byla zřejmě předem připravována, protože  byla živena nepravdivá myšlenka, že mariánský sloup je  památníkem bitvy na Bílé hoře.
Od té doby vznikají snahy o jeho obnovu.
V r. 1990 byla ustanovena Společnost pro  obnovu mariánského sloupu.

Pokračujeme přes Staromák do Pařížské a odbočujeme do židovského města. U Staronové synagogy na rohu je umístěna pamětní deska Pavla Tigrida, který tu poblíž bydlel.



Kolem Židovského hřbitova směřujeme na Dvořákovo nábřeží, ve stínu je volná lavička - odpočinek, přímo před námi Hradčany....ale když skloníme trochu hlavu, zaujme nás přes nábřežní zábradlí  hrázděný domeček na druhém břehu. Je tak pěkný, i ta malá výletní loď, která pod ním pluje.





tady je bez zábradlí


I když Prahou chodíme od malička, ten domeček jsme dosud nezaznamenali – kolik takových míst asi ještě je? Jdeme se na něj podívat zblízka.

Hrázděný domek č.p.554 na Kosárkově nábřeží

Nyní je to klubovna sdružení Gemini, které se věnuje zájmové činnosti dětí a mládeže. Původní účel této stavby byl ale jiný.

Ze zdrojů Gemini se dovídáme dva. A oba platí, což nám laskavě potvrdil admirál Gemini.
Na nástěnce před budovou se můžeme dočíst, že sloužila jako dům velitele Vojenské plovárny, která zde fungovala od r. 1809. Byla to nejstarší plovárna svého druhu v Rakousku. V r.1824 ji odplavila povodeň. Ale byla obnovována, fungovala zde asi do r. 1950.
Druhý výklad je  na webu sdružení Gemini - v domku se vybíralo mostnéna Železnou lávku, která nahradila původní přívoz a která stála těsně vedle domku mezi roky 1869 a 1914. Byla demontována, když byl postaven Mánesův most. Mostné se potom vybíralo přímo na mostě do r. 1925.

http://www.gemini-praha.org/o-nas/prostory-pro-cinnost/korz/domek-vyberciho-mostneho/
jsou tu ještě další zajímavosti
http://www.gemini-praha.org/o-nas/prostory-pro-cinnost/korz/


Pokračujeme přes Kampu, kde je výstava fotografií k červnové povodni.


            Libeň u ústí Rokytky, tudy jsme na jaře šli, když jsme podnikli procházku přes Rohanský ostrov.



Věž pavilonu goril v ZOO





Rybářský domek na Botiči,



kolem jsme šli nedávno při procházce u Hostivařské přehrady. To se před domkem ještě sušila lednice.

Přecházíme přes most Legií a vidíme, jak tu vzniká poloostrov :o).


A probíhající úpravy na Střeleckém ostrově. Už se těším, až bude hotov!


Nakonec odpočinek a pivo U Zpěváčků. Můj muž pije daleko rychleji.



Ještě na Můstek na metro a ušli jsme asi 5km.

Den procházky: středa 31.7.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)