neděle 6. července 2014

Botanická zahrada Pod Táborem, Praha 9


Den procházky: Pá 4.7.2014
Několikrát za sebou jsem teď četla o botanické zahradě v Praze 9 - Malešicích, v ulici Pod Táborem. Předtím jsem neměla tušení - v tomhle místě a botanická zahrada? Tak jsme se vydali na průzkum. A  našli jsme malé Průhonice!
Byli jsme tady na Mapy.cz







Botanická zahrada je součástí areálu Střední odborné školy zahradnické. Otevřeno jen ve všední dny.




Park a Jiráskova vila (nikoli Aloisova)
Dříve v tomto místě na svazích vrchu Tábor bývaly vinice. Z bývalé boudy hlídače vinice se postupnými přestavbami a rozšiřováním stal dům a nakonec reprezentativní sídlo. Na začátku 20. století koupil už honosnou vilu se všemi pozemky komorní rada Jirásko, majitel největšího pražského obchodu uhlím, vysočanské továrny na nábytek, lihovaru a dalších statků. Zdejší obyvatelé proto vilu dosud nazývají jeho jménem - Jiráskova vila nebo též Malešický zámeček.
Roku 1920 pověřil Jirásko  Františka Thomayera,význačného zahradního architekta, založením parku. Park byl osázen vzácnými dřevinami, z nichž jen část přežila až do dnešních dnů. Zachovány zůstaly tropické skleníky. V roce 1946 byla vila vyvlastněna a o rok později přešla do vlastnictví Hlavního města Prahy. V roce 1954 byla přidělěna společně s hrdlořezskou školou Zahradnickému podniku hl. m. Prahy.

Zahradnická škola
Zahradnická škola v Praze byla založena v r. 1909 tehdejší Ústřední jednotou českých zahradníků. Sídlila na Královských Vinohradech. V r. 1947 Magistrát rozhodl o jejím přemístění do Prahy 9- Malešic. V roce 1998 byla škola sloučena se stavebním učilištěm a vznikla tak Střední odborná škola stavební a zahradnická.

Kousek za vstupem do zahrady objevujeme rybník.

Na druhém břehu Jiráskova vila

Rybník byl vybudován v rámci sadových úprav po roce 1920 na potoce Malá Rokytka, který parkem protéká. Je v něm i umělý ostrov a plavou tu okrasné ryby.


Podél rybníka a Malé Rokytky postupujeme dále
Už jsou malé kaštánky
Tenhle chlapák platan javorolistý byl vysazen kolem r. 1920 a je jednou z nejmohutnějších dřevin v parku. (stálo na cedulce)



Došli jsme k velkému skleníku, záhonkům  a prodejně květin, které jsme minuli, naši pozornost upoutal důkladně maskovaný domek


A potom betonový altánek - ten ale jako pěst na oko. 



Je nový, myslím, že časem okolí zaroste a altánek získá patinu a pak bude pěkný...
Cesta vede vzhůru - nejdříve k Jiráskově vile

Ale my stoupáme ještě výš. Tady je na cestě výstražná cedulka, že se po 15té hodině dál nesmí. No, my jsme tu dřív, tak směle pokračujeme, i když nechápeme...
Jsme u altánku - uvnitř je odpadkový koš, ale žádné posezení. Uvědomujeme si, že jsme vlastně neviděli zatím žádnou lavičku - škoda.
Komín zkrz altánek

Výhled z altánku na Malešice, věžák je asi tiskárna Svoboda

Stoupáme ještě výš
Nahoře jsou další záhonky, skleníky, možná intr (to by třeba vysvětlovalo ten zákaz vstupu) a také nemilosrdné sluníčko, tak spěcháme do stínu a zas dolů k vile
a od ní po pěkném schodišti



Kousek níž je také pěkné 
Alpinum
Bylo vybudováno v r. 1994 na svahu před tropickými skleníky.Na jeho stavbu bylo dovezeno velké množstvi devonských vápenců z pražského okolí.





A už jsme zas dole u vchodu. Ale ještě chceme obejít rybník z druhé strany





Sláva! Luxusní stinné posezení. 


Vidíte ten zalívací automat? Vypadá neškodně, stříká stále do jednoho místa.

Sedáme si a kocháme se, ve stínu je opravdu příjemně




Relaxujeme.. Krása. A  najednou ledová sprcha! Ten automat se rozpohyboval a ani kmen stromu nás neuchránil :) Ale co - byla to jen voda. Jen v nás hlodá podezření, že tady nepřejí posezení..
Tak radši jdeme a rychle schneme.
Jsme pod vilou



Tady vzadu prosvítá viadukt, pod kterým vede silnice směrem k Černokostelecké ulici.



Ořešák černý
Tento ořešák je druhým nejmohutnějším stromem v zahradě.  Jeho plodem jsou velmi tvrdé ořechy se silnou skořápkou. Pro člověka jsou ořechy pro malé jádro a hořkou chuť nepoživatelné. Veverky a jiní hlodavci je považují za pochoutku a během zimního období je většinou zkonzumují. (stálo na  cedulce)

A vracíme se zpět





Chtěli jsme projít zahradu křížem krážem, ale stejně jsme nevědomky část vynechali.. Až po návštěvě jsem našla pěkný plánek - tady:
http://www.skolajarov.cz/botanicka1.php
Nedošli jsme dozadu k historickému mostu - viz bod 5 na plánku..Ale určitě to brzy napravíme.
Přes několik minusů ( jen jedna lavička a podivný zákaz vstupu do části parku po 15té hodině)  se nám v zahradě moc líbilo.

Text čerpán z tabulí v místě.


12 komentářů:

  1. To snad není pravda :-) O této botanické zahradě jsem také donedávna neměla tušení, až jsem ukládala článek a tak se o ní dozvěděla. No a Ty teď napíšeš příspěvek a uděláš krásné fotky. Že Tys to tušila? :-) Takže děkuji za krásnou prohlídku :-)
    Představ si, že ze zámku se mi omluvili a posílají vizitku i razítko :-) Člověk si nemůže nechat všechno líbit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas máme ve schránce takový infoplátek Praha 9. Tam jsem se o zahradě dozvěděla poprvé. A vzápětí o ní bylo v něčem známějším, asi na idnesu, už nevím..Ale řekli jsme si - to je znamení, tam musíme :)
      A jsem moc ráda, že se ze zámku snaží aspoń trochu o nápravu. Třeba to pomůže dalším. Nechápu totiž, proč by tam pejsci nemohli aspoň na nádvoří?

      Vymazat
    2. Ano, infoplátek Prahy 9 mám totiž na starosti ohledně článků :-)
      No právě, chápu, že nechtějí pejsky do zámku, ale na ruce do pokladny? To mi přijšlo absurdní a ještě to jednání. A doufám, že nápravu sjednají, nejsem určitě jediná se psem, která si chce jít pouze koupit vizitku nebo pohled.

      Vymazat
    3. Chápu to správně, že ukládáš články, co tě zaujmou, do nějaké databáze? To zní zajímavě:)

      Vymazat
  2. Děkuju za tip, včera jsme do zahrady vyrazili. I když jí máme v podstatě za barákem a dost často kolem ní jezdím, nikdy si při plánování procházek na ní nevzpomenu. Jeden večer jsme mrkla k vám a ráno jsme jeli :-). Moc se nám zde líbilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky děkuji za tip, vůbec jsem o zahradě neměla tušení. Zrovna zítra jedu do servisu na Kolbenku, tak se tam při zpáteční cestě hned zastavím :-)
    HanaF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, že také inspiruji. Praga Magica je inspirativní hodně moc:)
      Fakt je, že nás existence této zahrady dost překvapila - příjemně překvapila.

      Vymazat
  4. Tak jsem tam minuly týden opravdu byla, moc se mi tam libilo, udělala jsem spoustu fotek - a pak jsem si je všechny omylem vymazala. Takže az bude cas, musím si to kvuli blogu zopakovat :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smazané fotky - to je smůla...Ale na druhé straně zase příležitost podívat se znovu na pěkné místo. A to zas není tak špatné:)

      Vymazat
  5. Můžou tam hafani? P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš ne. Našli jsme tam olezlé cedulky s přeškrtnutým kolem i pejskem. Obrázek je tady v tom příspěvku:
      http://vyletyprochazky.blogspot.cz/2014/10/malesickym-parkem-lesikem-az-do.html

      Vymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)