středa 12. srpna 2020

Neratov, Žamberk, Rychnov nad Kněžnou

 

Den výletu: St 24.6.2020
Předpověď na tento den hlásila vytrvalý déšť. Tak jsme si naplánovali výlet ne do hor, ale někam, kde se můžeme i schovat. V podhůří Orlických hor je lákavých míst spousta. Obvykle raději navštěvujeme za den jedno místo a to prozkoumáme důkladněji, ale děláme i výjimky. Dnes to budou 3 místa.





Stoupáme autem směr Mezivrší a zatím nám počasí vcelku přeje


NERATOV  (605 m n. m.)

Tady se mraky už hrozivě černají.....

První osídlování Neratova začalo již ve 13. století. Tehdy sem přicházeli němečtí skláři a dělníci. První písemná zmínka pochází z roku 1550. Až do počátku 2. sv. války zde žilo několik stovek stálých obyvatel. V roce 1945 došlo k odsunu původních německých obyvatel a z do té doby prosperující vsi se stalo vysídlené místo.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Barokní kostel byl vystavěn v letech 1723 - 1733. Neratov byl již od 18. století významným poutním místem a to díky prameni, který u kostela vyvěrá a milostné sošce Panny Marie


10.května 1945 kostel vyhořel střelou vojáků Rudé armády. Po osudném požáru kostel dlouhá léta chátral. Dokonce byl vydán příkaz k jeho demolici, ze které sešlo kvůli nedostatku financí. V roce 1989 Neratov objevil pan farář Josef Suchár a tím se začala psát nová historie tohoto místa.


V roce 2002  byl kostel zařazen do programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury. V témže roce byl odstraněn havarijní stav průčelí kostela a zpevněny, doplněny a staticky zajištěny pískovcové prvky na celém objektu.

V roce 2003 bylo kamenné obvodové zdivo průčelí kostela a obou věží očištěno od náletové vegetace, penetrováno a doplněno, došlo také k aplikaci jádra a vrchní štukové omítky. Rovněž byl proveden barevný nátěr. Byla dozděna a oplechována římsa, osazena nová okna ve věžích a v průčelí a dozděn oratorní oblouk v presbytáři.
Byly instalovány nové hodiny na průčelí kostela. Jsou přesnou replikou těch původních.

V roce 2004 - 5 pokračovalo odstranění havarijního stavu vnitřku kostela, zejména pak obvodových zdí presbytáře, dozdění oblouků, oprava říms a částí bočních zdí.

V roce 2006 bylo realizováno zastřešení kostela. Na toto zastřešení byly získány finanční prostředky z programu Evropské komise Culture 2000. Hlavním organizátorem projektu bylo Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel Deštné v Orlických horách, spoluorganizátory pak Sdružení Neratov, Farnost Hechingen a Sdružení obyvatel kladska. Název projektu zněl "Orlické baroko v proměnách času". Vzhledem k nedostatečným finančním prostředkům však v tomto roce nebylo zastřešení dokončeno.

Zastřešení  bylo dokončeno v letech 2007 a 2008.

V roce 2008 také pokračovalo odstraňování havarijního stavu vnějšku kostela. Týkalo  se mimo jiné statického zajištění a dozdění stávajícího vnějšího zdiva objektu včetně korunních říms a vnějšího fixování klenebních a okenních konstrukcí.

V roce 2009 byla v kostele obnoven dlažba a chrámový chór.

Další činnosti do r. 2020 - dokončení fasády kostela, úprava okolí kostela, obnovení barokních bání na věžích kostela, nové zvony





Na křídlech andělů - nová výtvarná díla v oltářním prostoru kostela Nanebevzetí Panny  Marie v Neratově

Od léta 2016 je v prostoru presbytáře instalováno výtvarné dílo, vyjadřující  patrocinium kostela - Nanebevzetí Panny Marie

Centrální částí je postava Panny Marie s dítětem a vladařskými insigniemi, stojící na půlměsíci v aureole slunečních paprsků. Výjev odpovídá svými proporcemi i některými detaily zachovanému historickému zobrazení Matky Boří Neratovské.

Výtvarné pojetí převádí historickou grafiku do současnosti nejen svou výtvarnou stylizací, ale i použitou technikou - silueta je laserovým paprskem vyřezána z kovového plátu, broušena a leštěna. Zásadní roli v tomto uměleckém pojetí hraje světlo, které proměňuje samotnou postavu i vějíř paprsků svatozáře v závislosti na denní době a také na pohybu návštěvníka v kostele. Od prvního dojmu tajemného zahalení postavy jemným oblakem může proto divák dospět až k vnímání tváře Panny Marie i žehnajícího malého Ježíše.

Akcenty světla a stínu jsou v neratovském kostele, díky jeho prosklené střeše, velmi proměnlivé a často i překvapivé.Pomalu během dne putující stínová silueta Panny Marie se kolem poledne dostává přímo nad svatostánek, někdy ostře zazáří  paprsky její aureoly, jindy se zaleskne srpek měsíce pod jejíma nohama. Plné vnímání obrazu Nanebevzetí předpokládá určitou dobu, kterou návštěvník v kostele stráví.

Myšlenku nového uměleckého vyjádření mariánského patrocinia oživil už před několika lety duchovní správce kostela Mons. Josef Suchár, autorem umělecké koncepce a výtvarných návrhů je brněnský výtvarník Dr. Karel Rechlík.

Mezi další kroky patří vytvoření křtitelnice, definitivní úprava místa pro dřevořezbu Panny Marie, vitráže v oknech presbytáře, úprava výklenku kazatelny a zavěšení zvonů, vybavení kostela sedadly.



Škoda, že nezasvítilo slunce... Celá ta vznášející se krása by se asi ještě rozzářila....








Věže

Do věže vede 89 schodů + 25 do meditační místnosti. 

Jednou z věží stoupáme nahoru a prohlížíme si si fotografie z historie kostela a jeho obnovy





Neratovské zvony

Po rozhodnutí o výrobě a instalaci dvou nových zvonů pro kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově byla zvažována vhodná jména svatých, která k těmto samozvučným bicím nástrojům přiřadit - zasvětit.

Ke konečnému rozhodnutí dedikovat ( připsat) zvony archandělům přispěla snaha vyjádřit dík a uznání mnohým, často i bezejmenným donátorům, patřícím do "Klubu neratovských andělů", přispívajícím i jen drobnou částkou na záchranu, obnovu a údržbu poutního chrámu. 

Technická data zvonů:

  • Archanděl Michael: ladění-dis2, hmotnost-188kg, průměr-670mm
  • Archanděl Gabriel: ladění-C2, hmotnost-321kg, průměr-800mm
  • materiál: zvonařská bronz (slitina mědi a cínu v poměru 77:23)
  • výrobce: Zvonařská dílna Tomášková-Dytrychová, Brodek u Přerova, 2018
  • Ladění odpovídá historickým zvonům zničeným při tragickém požáru v květnu 1945



Dostáváme se na kůr


pod prosklenou střechu





Druhou věží nejdříve vystoupáme do meditační místnosti.

A pak už dolů ven.

Před kostelem leží hřbitov a v něm kaple - na místě původního kostela ze 17. století.



Pod kostelem vidíme také Sad smíření, založený v roce 2004. Byly zde vysázeny místní odrůdy jabloní, hrušní a švestek.

A vidíme zoo koutek. Chceme se tu porozhlédnout, ale spouští se liják. Tak jen pár fotek a utíkáme do auta.




Utekli jsme před deštěm a tak jsme se ani nepodívali do obchůdku a ostatních budov Sdružení Neratov. A to mě mrzí, protože to, co jsme v Neratově viděli bylo moc krásné....

Sdružení Neratov s.z.

vzniklo v roce 1992 jako společenství lidí, kteří si vzali za cíl obnovit poutní místo, opravit poničený kostel a pomáhat postiženým. V Neratově brzy našli útočiště lidé s postižením, opuštěné děti, bezdomovci a osoby po výkonu trestu. Takové uskupení se brzy ukázalo jako nevhodné. Sdružení se proto zaměřilo pouze na dospělé a děti s postižením. Přímo v Neratově je chráněné bydlení a chráněné dílny - jídelna Kuchyň, Pradlenka, Naděje, hospoda, obchod a zahradnictví.

V Bartošovicích v Orl. h. sdružení provozuje speciální základní školu a chráněné dílny Kopeček.

V Žamberku, v areálu léčebného ústavu Albertinum, jsou chráněná pracoviště zahradnictví, montážní dílna a Občerstvení u Neratovských.

V Králíkách je montážní dílna.

Sdružení Neratov zaměstnává 250 lidí, z toho je 185 s postižením.


Jedeme do Žamberku a cestou toho moc nevidíme


ŽAMBERK

Nejdříve míříme do cukrárny na náměstí. V oblasti Orlických hor je  podle mapy snad pouze jeden člověk nakažený koronavirem, ale předpisy se tu dodržují, personál má roušky a my při objednávání taky. Espresso a kremrole jsou výborné a venku přestalo pršet.

Děláme malou procházku. Kousek od Masarykova náměstí stojí kostel sv. Václava





Při procházce nacházíme několik malebných zákoutí




a chceme vidět také zámek. Ten ale slouží něčemu praktickému,  je v něm odborné učiliště a  v jeho areálu moderní budovy- radši ani  nefotím... jen portál se mi líbil

Začíná zas pršet, tak honem do auta... Ani zámecký park a rybník jsme si neprohlédli. A unikla nám i pěkná stavba rozhledny Rozálky.


RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Máme štěstí - jakmile zaparkujeme, neprší.

Míříme k zámku, raději nejdřív do zámeckého parku








Park a Kolowratský zámek odděluje velmi rušná ulice. Tou vidíme,  že zajímavý Kostel Nejsvětější Trojice, který jsme si chtěli prohlédnout, je celý zahalen lešením. 

Tady je vstup do zámku

Jen si prohlížíme nádvoří a je zde několik informačních cedulí o majetku Kolowratů - jak jsou spravovány lesy a rybníky.

Správa Kolowratských lesů obhospodařuje lesní porosty, které spadají do přírodních lesních oblastí Orlické hory a předhoří Orlických hor. Rozkládají se kolem Černíkovic a od Rychnova nad Kněžnou směrem k Orlickým horám. Největší část lesů se nachází mezi obcemi Deštné v O.H. - Zdobnice - Říčky  v O. H. - Orlické záhoří..Nejvýznamnější zastoupení v porostech má smrk ztepilý - 88%, buk lesní - 7% a borovice kleč - 2%, zbytek dub, jasan, olše, modřín.

Správa Kolowratského rybářství - sídlo správy se nachází v Opočně u rybníku Broumar, který je zároveň s rozlohou 63 ha největším obhospodařovaným rybníkem k významným vodním plochám kolowratského rybářství patří Špinka a Brodský u Červeného kostelce. Tato místa jsou vyhledávaná pro letní rekreaci lidmi nejen z jejich okolí, lokality evropského významu v systému Natura 2000 jsou rybníky Tuří a Halín (chráněné  druhy - kuňka ohnivá, čolci  a rosnička zelená).
V Kolowratských rybnících se odchovává lín, amur, tolstolobik, štika, candát a sumec. Hlavní rybou je však kapr, který tvoří přibližně 90% celkové roční produkce. 
Rybníky nejsou určeny pouze pro chov ryb, ale pomáhají udržovat vodu v krajině během letních měsíců, stabilizují mikroklima, doplńují zásoby podzemní vody a některé rybníky jsou i významnými nádržemi s protipovodńovými účinky.

Zámek Rychnov nad Kněžnou je sídlem šlechtického rodu Kolowrat Krakowských Liebsteinských, který svým mottem: "Věrně a stále  - odvaha a lidskost" , spoluvytvářel přes staletí dějiny země a Evropy. Rychnovský zámek spolu s kostelem nejsvětější trojice , patří k jedněm z nejpůvabnějších barokních staveb v Čechách. 

Zámek byl majitelům dvakrát konfiskován  - v roce 1938 německými okupanty a v roce 1948 komunisty. Panství bylo restituováno v roce 1992 a dnes o něj pečuje již 15. generace Kolowratů, kterou představuje hrabě Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský.

K provozu a opravě zámku slouží finanční prostředky získané z výnosů hospodaření majetků lesního a rybnikářství. O zámek, lesy a rybníky se stará kromě majitelů dalších 35 zaměstnanců.

A zase pohledy zvenčí



Až skoro u auta jdeme přes malý parčík , kde stojí kaple Proměnění Páně.

Tak se nám deštivý den pěkně vydařil, i když jsme do míst jen nakoukli...


V textu je zas čerpáno z naučných tabulí v navštívených místech...





10 komentářů:

  1. Nádherný článek a můj sen, navštívit kostel v Neratově - kouzelné místo klidu.
    Přeji pěkné dny a výlety, Petra :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Moc se nám Neratov líbil.
      Škoda, že je od nás tak daleko, byl by to náš každoroční výlet...
      Také krásné dny :)

      Vymazat
  2. Nádherný příspěvek i fotografie.Ráda jsem si prohlédla a početla.Máš to všechno precizně zpracované.Moc děkuji a přeji krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Spíš jen nemám trpělivost číst ty naučné cedule, tak si je fotím. Ale ani doma je nečtu. Až když píšu výlet. Tak toho poučení tam asi mám až moc...

      Vymazat
  3. Nádherný příspěvek, úžasná místa, skvělé fotky. Neratov je můj velký sen, jednou se sem chi také podívat. Výlet s Tebou jsem si užila. D.

    OdpovědětVymazat
  4. naprosto vyčerpávající skvělá reportáž a báječné fotky! přeji hezké léto :)

    OdpovědětVymazat
  5. I přes nepřízeň počasí se vám výlet vydařil. Reportáž z míst, které neznám, se mi moc líbí. Ráda bych se podívala do Neratova, už jsem o tomto místě hodně slyšela i četla.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)