středa 30. července 2014

Jen tak v parku na Proseku

Den procházky: Út 29.7.2014
Na parčík mě upozornily mapy.cz - vede tudy naučná stezka a zaujala mě ta voda :) Jádrem Parku přátelství je soustava rybníčků, vodních kanálů a kaskád. A to já ráda - tak jsme tam museli jít, když už jsme se na Prosek dostali.
Byli jsme tady na Mapy.cz







Měli jsme cestu na polikliniku Prosek. A zpátky jsme chtěli jít přes park a pak nějak sejít dolů kolem Proseckých skal a bobové dráhy. Ale bylo tak dusno, že jsme obešli jenom park.

A padlo na mě vzpomínání.. Když se sídliště Prosek stavělo, byla jsem u toho -  na první prázdninové brigádě. Pucování podlah, futer a oken před kolaudací. V rohu jednoho pokoje chyběl kus panelu - byla tam díra tak na dvě dlaně. Přes to lino. Vlastně si nepamatuji, jak to s  kolaudací dopadlo.
Ale výsledek brigády ano - konečně vlastní kazeťák. S oranžovými čudlíky:) Doma už ho nemám, ale gůgl ho ještě našel  - tady je:
http://www.poptarisznya.hu/brg-mk-27-buvarmagno/





Park se stavěl později než sídliště, jeho výstavba se vlekla až do r.1983. A po 25 letech provozu se kvůli zanedbávané údržbě a náročnému provozu recirkulačního systému ocitl na pokraji zchátrání.
V roce 2004 byla třetina parku podél Vysočanské ulice zabrána  pro stavbu metra do Letňan. Pak byl ale  v r. 2008 revitalizován a nyní se uvažuje i o jeho rozšíření směrem ke Střížkovu, kde je zatím jen zelená plocha.
Snad se to uskuteční :)















v textu čerpáno odsud
http://www.praha-prosek.cz/misto/park-pratelstvi-prosek/
a z naučné tabule v místě.

8 komentářů:

  1. Park Přátelství se teď bude ještě rozšiřovat. To víš, jsem teď děsně chytrá, když dělám články z Devítky :-) Ale takhle krásné fotky tam teda nejsou!
    Ten kazeťák měla kamarádka a já jí ho tak záviděla... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj - také jsem to rozšíření ke Střížkovu zaznamenala, snad to bude brzy:)

      Vymazat
  2. Tenhle park znám moc dobře, jezdím na Prosek dost často za mamkou. Pamatuju ale jak vypadal dřív. Nikde voda, jen odpadky a všude křoví, že jsem se kolikrát bála projít aby na mně někdo nebafnul. Dřív jsem tam jezdila i s Oskarem, je tam, nebo bylo psí hřiště a my jsme tam běhali pro radost agility

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad teď už park nezchátrá...Připadá mi, že parky a rybníky se teďka opravdu vylepšují - aspoň něco... Psí hřiště jsme ale neviděli..

      Vymazat
  3. Přiznám se, že proseckým sídlištěm jen občas projíždím a nemám ho vůbec ráda. Překvapuje mě, že se tady najde takový zajímavý park. Že bych nakonec vzala Prosek na milost? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, ty obří panelový bloky jsou fakt strašidelný, ten park to trochu mírní:)

      Vymazat
  4. Pěkné prostředí, jen nevím pro koho, kde jsou lidé? Začíná mě to asociovat Ameriku, tam lidé také nechodí ven?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně raději fotím takhle - bez lidí..
      Někdy to vyžaduje hodně trpělivosti a někdy to ani nejde, ale mám to tak prostě radši.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)