sobota 30. listopadu 2013

Český Brod nás mile překvapil

Datum výletu: Po 7.10.2013
Český Brod byl - od počátku našeho společného bydlení na východě Prahy - místem, do kterého jsme si jezdili pro něco a víc jsme ho nezkoumali.
Byli jsme tady na Mapy.cz







Nejdřív to byly největší poklady - dcera H,  dcera D. :)  Z porodnice, která už nyní prý ani nexistuje... Později už drobnější radosti -  v Brodě jsme si koupili  kola a víceméně pravidelně je sem dáváme na prohlídku. A nyní jezdíme do Brodu do veterinární nemocnice s našimi kocourky. Kocour Modrý má astma a musí brát pravidelně léky.
A teď se dostávám k jádru pudla - léky došly a my jsme pro ně do Brodu jeli. Přítomnost Modrého nebyla potřeba, takže jsme nemuseli spěchat zpět, aby byl co nejdřív venku z přepravky, kterou tolik nemá rád.

Tak jsme si řekli, že místo prozkoumáme jako turisté.

Český Brod je staré gotické město založené ve 12. století na obchodní stezce, která spojovala Prahu s jižní a východní Evropou. Původně bylo město zabezpečeno dřevěnou kolovou hradbou. Ve 14. století město vybudovalo kamennou hradební zeď, která byla v 15. století zpevněna souběžnou kamennou hradbou z tzv. permské břidlice. Má pěknou červenou barvu. Je to materiál, který se vyskytuje v okolí Brodu ve velkém, je velmi náchylný ke korozi a drolení. Z hradeb se dochovala jen část přiléhající k ulicím Šafaříkově a Jana Kouly. V polovině 90. let 20. století bylo zdivo vyčištěno, zpevněno a byl proveden nástřik hydrofobním roztokem.




Hradební brány se nezachovaly vůbec, dochovalo se pouze předbraní Kouřimské brány z doby Leopolda I.



Český Brod má dvě náměstí vedle sebe.

Nejdřív jsme přišli na náměstí Arnošta z Pardubic. (arcibiskup ve 14. století, udělil Brodu varné právo, právo hradební a právo trhu) Tady hned zaujme samostatně stojící tmavá kamenná zvonice.



Byla postavena v 16.století v severovýchodním rohu dnes zrušeného hřbitova u kostela sv. Gotharda. Zvonice je mohutná, 40 metrů vysoká dvoupatrová hranolová věž z pískovcových kvádrů. Vstup do jednotlivých pater zvonice umožňuje točité schodiště na jižní straně věže. Ve zvonici je zavěšen zvon „Marie“ z roku 1689 vysoký 70 cm a vážící 650 kg. V současné době není věž přístupná.

Kostel sv. Gotharda




Druhé náměstí je Husovo. Zde stojí novorenesanční budova radnice, původně postavená pro občanskou záložnu.



Radnice sousedí s místem, kde stávala stará gotická tvrz (dnes malý park vedle  radnice). Později objekt přešel pod správu města a v polovině 17. století byl adaptován na obecní pivovar. (o pivovarnictví v Českém Brodě příště) Před radnicí stojí pomník Prokopa Holého.(nemám fotku...)

Pokračovali jsme Lázeňskou a Jungmanovou ulicí do  Městského parku. Na jeho začátku je takový dvoreček s kostelem Nejsvětější Trojice.







Jedná se o kostel Českobratrské církve evangelické, který pochází z období let 1560 - 1562. Renesanční stavba s unikátní venkovní renesanční kazatelnou s reliéfy Kalvárie a Zmrtvýchvstání, dílo z roku 1585.




tudy se do ní asi lezlo




Prošli jsme parkem  a



objevili opravované prostory českobrodského pivovaru. Dovnitř se mohlo, ale o tom příště...

4 komentáře:

  1. Do Brodu se chystám na podrobnější prohlídku taky, protože jsem se někde vloni dočetla, že jsou tam v nějakém parku balvany z Klepce. No a ty já musím vidět. Jinak ve městě jsem několikrát byla jako dítě, kousek od něj bydlela teta, babička a děda, takže jsme tam jezdili. Jenže to mně spíš zajímalo, jestli dostanu zmrzlinu. Naposledy jsem tam byla předloni, to jsme v rámci EHD jeli na Kutnohorsko a Kolínsko a jedna zastávka byla i tady. Prohlédli jsme si bránu, zvonici, dali si dlabanec a jeli jsme dál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mám podezření, že jsme šli kousek od balvanu z Klepce, ve kterém je bronzová deska s reliéfem hlavy Mistra Jana Husa. A nevšimli jsme si ho - bohužel :(
      Myslím si to podle tohoto odkazu:
      http://cestyapamatky.cz/kolinsko/cesky-brod/pomnik-mistra-jana-husa
      Ale určitě tam také ještě podnikneme turistickou výpravu, prošli jsme vlastně jen kousek a jak je vidět, jen tak namátkově..

      Vymazat
    2. jo to bude ono, dokonce jsem si našla kde to tam je, naplánovala výlet, bylo vedro, tak jsem to odložila a pak mi to vypadlo z hlavy.

      Vymazat
  2. Tak to mě Brod také překvapil. Byla jsem tam kdysi dávno, na jaře vyrazím s Aduš :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)