sobota 28. září 2013

Konečně na Střelecký ostrov!

Den procházky: pá 27.9.2013
Po roce oprav byl ve čtvrtek otevřen Střelecký ostrov. Opravu potřebovalo všechno - zeleň, mobiliář, schody z mostu i inženýrské sítě. Byl postaven výtah, vznikla nová hřiště a toalety. Nové jsou veškeré povrchy. Sešlé betonové cesty, které byly nešetrné ke kořenům stromů, nahradily přírodní pěšiny.Už dlouho jsme z mostu Legií pozorovali rekonstrukci ostrova a konečně tam můžeme!
Byli jsme tady na Mapy.cz




Když jsme chodili  v létě přes most Legií, pozorovali jsme, jak obnova probíhá...
Výstavba výtahu:

nové stromky a úprava cest

pokládání trávníku,nové lampy



Hned v pátek přes poledne jsme se vydali  na Střelák a hezky v klidu si ostrov prohlédli.

Dolů na ostrov jsme sešli po opraveném schodišti


Potěšily mě materiály o rekonstrukci dostupné na místě - jednak panely s obrázky a vysvětlivkami o postupu oprav a jednak stojany MF Dnes s mimořádnou přílohou Střelecký ostrov z 20.9.
Tady je, co mě z nich zaujalo:

Ostrov měří necelý kilometr na délku a nepřesáhne  150m na šířku.
Z HISTORIE OSTROVA
Název
Ostrov je zmiňován již ve 12. století - byl nazýván jednoduše Trávník, případně Malé Benátky. Protože podobně jako většina vltavských ostrovů vznikal postupným naplavováním říčního písku. Nejdříve měl podobu několika menších ostrůvků, mezi nimiž volně proudila voda.

Něco podobného vzniká tady  - je to tu již od povodně v červnu. :))

Proč se ostrovu začalo říkat Střelecký?
Karel IV. ostrov v roce 1360 kodifikoval jako cvičební střelnici,  což platilo až do roku 1888. Původně ostrovem létaly šípy lučištníků, později kulky ostrostřelců.

Ostrov ale již ve 14. století vlastnili Johanité, kteří později  prodali půlku ostrova bohatému majiteli lékárny Augustinovi. Ten tu začal pěstovat chmel a léčivé byliny. Půlku ostrova vrátil střelcům až Ferdinand I.
Roku 1648 bránili ostrov střelci před Švédy.

Kolem roku 1841 tu probíhaly jiné manévry. Nestál tu ještě most Legií, ale řetězový most císaře Františka I. Stavba měla nízkou nosnost, takže když tudy projížděla tramvaj, museli cestující vystoupit a pospíchat pěšky na druhý  konec mostu, kde na ně prázdná tramvaj počkala.

Sbor pražských ostrostřelců postavil v roce 1812 po požáru staré dřevěné střelnice novou zděnou budovu s hostincem (pozdější Spolkový dům)
V roce 1882 tu doktor Tyrš uspořádal vůbec první sokolský slet.
V roce 1892 se ostrov stal majetkem města.
V roce 1901 byl postaven most Legií a schody na ostrov.
Rozsáhlá rekonstrukce ostrova proběhla v roce 1967.

Rehabilitace ostrova 2012 - 2013 
V r. 2002 ostrov zaplavila Vltava  a  potom se ostrov postupně ocitl  ve stavu úplné vybydlenosti. Opravu potřebovalo všechno - zeleň, mobiliář, schody z mostu i inženýrské sítě.
V r. 2007 byla  zahájena projektová příprava. Celkové "překopání" ostrova bylo jednou z nejdůležitějších investic  Prahy I v posledních letech. Byl objednán kvalitní projekt, který dal ostrovu novou tvář. V září 2012 se začalo.
Veškerý materiál se dopravoval po řece.Tehdy byla Vltava ještě pomocníkem. Na jaře  2013 už byly hlavní stavební úpravy hotovy a probíhaly montáže elektrických kabelů, mobiliáře, výtah a kultivace zeleně. Pak ale v červnu přišla povodeň a ostrov se ocitl pod vodou. Škody však nebyly tak hrozivé, jak zpočátku vypadaly. Termín dokončení se posunul pouze o měsíc. Během léta přišla na řadu oprava schodiště. Zároveň pokročily práce na novém výtahu z mostu Legií, který umožňuje pohodlný přístup seniorům i hendikepovaným.
Rekonstrukce stála 80 mil. Kč.
Nové jsou veškeré povrchy. Sešlé betonové cesty, které byly nešetrné ke kořenům stromů, nahradily přírodní pěšiny. Přibyly záchody pod schodištěm z mostu, osvětlení a chytrá vodní síť, která bude umět zavlažovat trávníky vodou z Vltavy a poté ji vracet do oběhu.

Nový návštěvní řád
je docela přísný a na dodržování budou prý dohlížet strážníci
Otvírací doba
1. duben - 31. říjen od 6 do 22 hodin
1. listopad - 31. březen od 8 do 19 hodin
např.: přísný zákaz
táboření, nocovánní , ohně, ohňostroje, alkohol, drogy, volného pobíhání psů, ježdění na kole, inlajnech, skejtbordech, vstup do prostoru mezi parkovou cestou a Vltavou....

Obešli jsme celý ostrov a tady jsou obrázky - často známé pohledy, ale mně se asi nikdy neomrzí.. Semtam byl trochu binec - kvůli probíhajícím zahajovacím slavnostem. Tak fotodokumentace není úplná. Pod mostem  a u budovy s restaurací  jsou různé  stany a občerstvovací stánky. Ale taky už se třeba uvolňují kameny lemující pískové cesty...


Některé stromy musely být odstraněny , ale spousta jich byla vysazena

Nové stromky, trávník, most Legií a vzadu se schovává Petřín

Pod mostem Legií

Do nových pískových  cestiček umístěny hojně nové lavičky

Jsou tu dvě nová podobná hřiště - pro větší a menší děti

Nový trávník, nové stromky a cestičky

U břehu ještě chybí trávník, ale jsou tu i schody k vodě a v pozadí Sovovy mlýny na Kampě

Na severní špičce ostrova je písečná pláž, ale ještě se tam nesmí. A za Karlovým mostem vykukuje Kramářova vila

Lavičky na trávníku mají být podsvícené

Ještě nezatravněný břeh a Novotného lávka

Smetanovo nábřeží

Nové záchodky pod schody z mostu Legií už fungují

Přístaviště vltavského přívozu

Ze schůdků je pěkný záběr na most Legií a Novotného lávku

Výhled na Slovanský ostrov (Žofín)

Tady už je břeh zatravněn, tak to ukazuji přes půl snímku  - na úkor zlaté kapličky..

Cestou zpět jsme vyzkoušeli výtah - fungoval!


Všechno ale ještě kompletní není. Nejsou ještě přístupné špice ostrova. Podle plánku má být na severní špici písečná pláž. Ta tam  je, ale ještě se tam nesmí.

V jižní části  má být podle projektu pěší promenáda a na špici ostrova vyhlídka. K tomu však zatím nebylo přistoupeno - uvádí se na tabuli s návštěvním řádem. Tak uvidíme... nezbyly peníze?

A odcházíme ...

Den procházky: pá 27.9.2013
Byli jsme tady na Mapy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)