sobota 14. září 2013

EHD: Výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého ve Vojanových sadech



Den procházky Ne 8.9.2013
Barokní Výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého  s vyhlídkovou terasou je součástí ohradní zdi dnešních Vojanových sadů. Kaple je jednou z menších staveb bývalého klášterního komplexu řádu karmelitánek z druhé poloviny 17. století. Uvnitř kaple dříve stála socha sv. Jana Nepomuckého.  Z terasy je pěkný výhled na Vojanovy sady a Malou Stranu. (běžně je terasa nepřístupná, během EHD zpřístupněna)

Byli jsme tady na Mapy.cz






---------------------
Vojanovy sady jsou nejstarší částečně zachovalou zahradou v Praze. Původně šlo o část ovocné zahrady  přináležející k biskupskému dvorci založenému na Malé Straně ve 13. století.
Zahrada byla v roce 1420 zničena husity. Následně byla rozparcelována mezi malostranské a staroměstské měšťany podobojí.
V r. 1655 vykoupil pozemky císař Ferdinand III. a předal je řádu karmelitánek, které uvedl do Prahy.Ty ke své činnosti zpočátku využívaly Valdštejnský palác, později v sadech vybudovaly klášter s kostelem svatého Josefa . Karmelitky zřídily novou zahradu kolem roku 1670 a původně jim sloužila jako užitková. Ze stejné doby je i arkádová zeď s výklenky, která odděluje zahradu a klášter. V klášterním komplexu  byly vystavěny 3 menší stavby, ke kterým se nezachovaly žádné dolumenty.

Kaple sv. Eliáše byla údajně postavena mezí lety 1660 - 1670 jako typická zahradní kaple v podobě grotty - krápníkové jeskyně.







V 1. polovině 18. století byla vybudována klenutá kaple zasvěcená zakladatelce řádu karmelitánek sv. Terezii z Avily.



Třetí stavbou je výklenková kaple s vyhlídkovou terasou, která patrně pochází z 2. poloviny 17. století.





Kaple byla zdokumentována na plánech Matěje Hummela z r. 1782. K výstavbě výklenkové kaple sv. Jana Nepomuckého se nedochovaly žádné dokumenty. Mohla vzniknout s výstavbou ohradní zdi. Ve výklenku bývala socha sv. Jana Nepomuckého stojícího  na rybě od Fr. Platzera z r. 1749.
Půdorys věže  tvoří trojúhelník, jehož přeponu tvoří ohradní zeď, oddělující Vojanovy sady od ulice U Lužického semináře.



 V severní stěně jsou dveře na točité schodiště s malými osvětlovacími okénky,



 které vede na vyhlídkovou terasu nad výklenkovou kaplí.


Z terasy je krásná vyhlídka na Vojanovy sady a samozřejmě na Pražský hrad a Malou Stranu.







Kaple prošla  v letech 2012 - 2013 celkovou obnovou na náklady Městské části Praha 1.


Podle dochovaných záznamů sloužila zahrada až do roku 1782 skutečně hlavně jako užitková a ovocná. To se změnilo o rok později, kdy se majitelem stal spolek anglických panen a ty na začátku 19. století upravily původní sad do podoby anglického parku, kde nechybělo jezírko a mnoho jehličnanů.
Po vzniku Československé republiky se zahrada stala majetkem státu (1919), část jí ovšem musela ustoupit budově ministerstva financí. Jeho zeď svírá sady od severu v Letenské ulici.
Pro veřejnost byla zahrada otevřena v r. 1954 a tehdy byla pojmenována podle významného českého herce Eduarda Vojana. Má otevřeno celý rok.

Do sadů se vchází starou branou v ohradním zdivu na východní straně z ulice U Lužického semináře.
Na konci hlavní cesty je široké schodiště vedoucí na terasu, kde jsou lavičky a růžové pergoly.
















2 komentáře:

  1. Tak kapli sv.Eliase bzch takhle na dvorku necekala:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)