sobota 2. července 2016

Proč do Porta? A cestovní trampoty.

Dny výletu: Út 31.5.2016 - Út 7.6.2016














Proč do Porta?
  • Praha je sice nejkrásnější, ale Porto je opravdu malebné město a krásné zas jiným způsobem.
  • Má nejen nábřeží, ale i pobřeží - uzpůsobené k dlouhým procházkám. A my oceán ještě neviděli.
  • Manžel zrovna nemiluje víno, ale Portské má rád. Tady je jeho domov a zdroj.
  • Na kávu si zde potrpí snad ještě víc než my - je dobrá, testujeme spoustu domorodých kavárniček.
Byli jsme tady na Mapy.cz





Cestovní trampoty

Cestu do Portugalska jsme si naplánovali už na jaře.
Letenky jsme vyhledali přes Skyscanner  a hotel pak přes Booking.
Malý hotýlek byl přímo v centru a asi zrovna probíhala nějaká super akce, protože dvoulůžkový pokoj stál jen 35 euro/noc - asi jako místo v kempu? Měli jsme z toho trochu obavy, ale nakonec to tam nebylo špatné.
Do Porta jsme hledali takový spoj, abychom dorazili za světla a v klidu se tam zorientovali. Vybrali jsme si tedy a zaplatili lety s přestupem v Bruselu. V Portu tak budeme v 15:30.
Načež hned druhý den po zakoupení došlo k útokům na Bruselském letišti. Důkladně jsme se pojistili, i na storno.
Po nějaké době - to už se provoz na letišti obnovil - jsem se na naši rezervaci dívala a objevila se tu hláška, že byl změněn rozvrh a je třeba volat na zákaznickou linku Brussels Airlines. Nic víc, žádný mail, jen telefonní číslo - přitom předchozí komunikace od nich (o zaplacení a itinerář a tak) mailem probíhala. Ale na ten mail se psát nedalo. Zkontrolovali jsme tedy přes web naše 4 lety - a ta změna byl jen  pro nás nevýznamný posun zpátečního letu z Porta.
Zkusili jsme ještě napsat přes jejich facebookovou stránku, ale když ani druhý den dopoledne žádná reakce nenastala, přece jsme podstoupili ten telefonní hovor - nebyla to žádná elegance, ale letenky jsme  úspěšně "revalidovali". Hovor trval přes 5 min a teď už vím, že stál stovku.
Ale proč to píšu...
Asi za dvě hodiny potom se objevila zpráva na facebooku, ať sdělíme číslo rezervace. Takže kdybych měla víc trpělivosti, možná by se to touto cestou vyřídilo.

Cestou tam se nám pak už zádrhely vyhýbaly, na přestup v Bruselu jsme měli 50 min - žádné zpoždění nenastalo, zabloudit jsme naštěstí nemohli, protože jsme byli nasměrováni do haly s "gejty".

V Portu nám hned v hale dali do ruky docela pěknou mapu města s vyznačenými zajímavostmi. Také jsme ji využili. I když docela zásadní byly pro nás  off line mapy telefonní. Stáhli jsme si  předem doma jednak off line mapu Portugalska z mapy.cz. A v google maps lze zase zobrazit požadovanou oblast a tu pak stáhnout. Použili jsme obě - v každé bylo něco lepší.
V Portu jsou uličky křivolaké, kopcovité a  nesvírají pravé úhly. Tak jsme občas trochu bloudili. Já už jsem zřejmě chytila tu digitální demenci, protože než přemýšlet kudy, raději jsem kousek popošla a koukala do telefonu, jestli se modré kolečko hnulo správným směrem.

Ještě na letišti  zakoupili karty na "MHD". Měli jsme to předem rozmyšlené - v Portu funguje karta Andante, která se podle potřeby dobíjí. Existují pásma a podle toho se platí. Automaty k dobíjení jsou na zastávkách. Ta pásma se mi ale vůbec nezamlouvala.
Raději jsme tentokrát investovali do karty Andante Tourist Card na 3 dny.(dost drahá -15 euro za jednu) S ní jsme ale mohli jezdit neomezeně metrem, autobusem i příměstskými vlaky - kdykoli nasednout a popojet, nemuset nad tím přemýšlet.  A také jsme všechny prostředky využili  a byli jsme s dopravou spokojeni.
Jenom na tramvaje legitka neplatila - ty jsou tam historické, turistická atrakce. S vlastními lístky.
Byli jsme v Portu 8 dní a 7 nocí, tak jsme si koupili každý dvě karty a uprostřed pobytu jsme ji jeden den nepotřebovali -  podnikli jsme výlet do Bragy na poutní místo Bom Jesus.

Pobyt se vydařil - o tom příště. Teď aspoň jeden obrázek města a taky něco pobřeží.





 Další  protivenství  jsme zažili zase cestou zpět.

Na letišti v Portu nás nasměrovali ne do tunelu, ale do autobusu a dovezli k takovému dost mrňavému letadlu. Nevím typ, ale nebyl to vrtulák. Okénka to mělo pod křídly a 4 motory. Museli jsme  dlouho v autobuse čekat, probíhalo dohadování - nějaký cestující chtěl nastoupit s velkým kotoučem drátů a nepustili ho. Pak nás část  bez ohledu na  sedadla nasměrovali do letadla jen zadním vchodem  a po chvilce další část lidí  předním a to byla legrace, protože jsme se pak drali přes sebe. Pak jsme zas dlouho čekali, zas nějaké dohadování. Trochu jsme znejistěli a obávali se, co ještě přijde.

Letěli jsme ale hezky, až nad Bruselem jsme uslyšeli hlášení, že se musíme připravit na trochu nepohodlí a turbulence. Pak jsme několikrát klesali a zas stoupali a kroužili a zas klesali a stoupali, házelo to s námi a motory občas zahučely, jako kdyby chytaly druhý dech. Tak jsme nakonec ocenili, že sice letíme mrňousem, ale motorů má hodně. Nakonec jsme šťastně přistáli. Byla pořádná bouřka a pak asi 3 hodiny z Bruselu nic neodlétlo. Viděli jsme tak spoustu zaparkovaných letadel.
Takových plných řad tam bylo několik

Když provoz obnovili, šlo to ráz na ráz a do Prahy jsme už dorazili v pořádku.

2 komentáře:

  1. Krásná reportáž pro všechny, co chtějí navštívit Porto! A ten maják, ten se Ti povedl...!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)