pátek 10. ledna 2014

Blog nebo Rajče s popisky?

U detektivek jsem v rozpacích vždycky, když dojde na otázku typu "Co jste dělal minulé úterý mezi 15 - 17 hodinou?"  Nikdy bych si hned nevzpomněla. Tedy pokud bych opravdu v tu dobu zrovna někoho nemordovala.



Ale člověk obvykle nemá nesmazatelné zážitky každý den. A to je jeden z důvodů, proč si psát deník. Pro sebe. Aby se mi dny dočista neztrácely...Sice s pomocí vyhledaných mailů, smsek, záznamů hovorů, skypů nebo i fotek lze zpětně hodně připomenout a vzpomínky se pak vybaví. Jenže takový deníček může naservírovat průběh dne opakovaně, kdykoli si zamanu. Snažím si ho teď psát, jen tak pro sebe do wordu.

Zato o naše výlety a procházky se chci dělit :)  Jsem moc ráda, když výlet, procházka případně fotka zaujme nebo inspiruje:)  A velkou radost mám z milých komentářů :)

Původně jsem si organizaci fotek a textů  usmyslela tak, že fotky dám na Rajče a do textu blogu se budou dotahovat. Nejdřív se to zdálo v pořádku, ale pak z některých příspěvků obrázky zmizly :(
Prostě se na Rajčeti změnila url. To se dá sice náhradou textu opravit, ale kdo by to pořád hlídal a opravoval. Stalo se mi to třikrát a tak teď nově  už nahrávám fotky přímo do blogu.

Jenomže mezitím jsem si Rajče opravdu oblíbila, alba tam mají vlídní lidé - rajčátka :) Já se díky nim snažím dělat lepší fotky. A je tam k nalezení také spousta inspirace k výletům. K albu i jednotlivým fotkám lze přiřadit  popisky, takže je možno výlety prezentovat i takto. Ráda taková alba na Rajčeti čtu.

Blog  naproti tomu umožňuje mít články i bez fotek a různě je strukturovat. To mám zrovna v plánu, protože moje štítky nějak moc kynou do velké nepřehlednosti.  Navíc chci teď v zimě doplnit všechny loňské výlety. To bude i časový zmatek. Proto chci zjednat nápravu přidáním stránek se seznamy odkazů -  pro procházky Prahou, výlety pěšky a  výlety na kole. A tam budou odkazy na příspěvky pěkně popořadě. Tedy jestli se mi  to podaří...

Rajče také nechci opustit, jen je hloupé, že takhle vlastně moje fotky budou zbytečně zabírat dvojnásobek místa a nahrávání  zabere dvojnásobek času :(

Tak - tohle byl první pochod myšlenkový :)

5 komentářů:

  1. Já o blogu taky přemýšlela, kdysi dávno jsem založila první na estrankách a hrozně ráda jsem tam psala. Byly to Oskarovy stránky, abychom si ho někdy v budoucnu, až mezi námi nebude, mohli připomenout. Vždycky článeče a k němu fotky. A pak najednou konec...vyčerpaná kapacita na fotky. Byla jsem ochotná si prostor za nějakou slušnou sumu platit, ale měla jsem nějakou free verzi a to nešlo. Jen mi radili, vymazat staré fotky....podle mně nesmysl, protože právě proto jsem je tam dávala, abych je tam měla. Otrávilo mně to tak, že jsem vytvořila nový blog na webgardenu....to šlapalo dobře dokud měli starou verzi. Měla jsem tam jedny stránky Oskarovy a jedny napůl s kamarádem, kam jsme si psali navštívená místa....a že jich bylo. ...vždycky krátký popisek a k tomu maximálně 6 fotek. Když došel prostor, nebyl žádný problém...za reklamy co tam musely být, se načítaly body a za určitou sumu bodů se pak "dokoupil" prostror. Nebo stačilo poslat sms dejme tomu za 90 kč a prostoru bylo habaděj. A pak to podělali....stránky jsou v novém, pro mně nepochopitelném dezénu, vše se tam dělá jinak a hlavně zmizely body do nenávratna. Psát tam už nemůžu, nemám prostor a mazat se mi nic nechce. Takže tohle jsou asi životy internetových prostorů....je to omezené kapacitou a to je jejich záhuba. Buď si člověk vytvoří někde jiný a začíná odznova nebo se na to vykašle.
    Jo a pak mám jeden takovy ryze soukromý tady na blogspotu...tam píšu jen takový jakoby deník... kdy mně kdo naštval, co se stalo, atd. Někdy je dobré tam načíhnout a po době vidět situace jinak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Jitko, za info. Tohle je můj první blog, tak jsem moc ráda, když se dozvím, jak to chodí. To by mě taky naštvalo, taková rada smazat starší fotky...
      To asi na blogspotu taky nebude neomezená kapacita pro obrázky, tak je bude třeba zmenšovat...Jenže časem se ta kapacita stejně vyčerpá....No třeba se do té doby něco změní... uvidíme, nebo budeme pokračovat jinde, přece to nevzdáme :)
      Však to na Tvém blogu vidím - předchůdce je seltie-oskar.webgarden.cz - a to já si s chutí přečtu!

      Vymazat
    2. aha - a ještě předpředchůdce www.oskar-sheltie.estranky.cz/ - tak já začnu od začátku :)

      Vymazat
  2. Taky jsem měla dilema, co dřív a co vlastně zvládnu. Vyřešila jsem to tak, že mám blogy, jeden věnovaný vyšívání, druhý psím výletům. Tam se můžu i vykecat a fotek dávám jenom pár, ostatní nahraji na Rajče a dám odkaz. Doporučuji nechat obojí, každý má jinou funkci.
    Já zase přemýšlím nad štítky, nemám to vlastně nijak rozdělené...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas nakukuji do Tvého vyšívacího blogu, moc se mi líbí, obdivuji :) Sama nic netvořím, možná časem...

      U štítků na blogspotu mě zlobí to, že při kliku na štítek se nezobrazí seznam nadpisů vybraných článků, ale seznam celých článků.
      Takže, když vyberu např. "Procházky Prahou", nevidím na první pohled jejich nadpisy..
      Tak aspoň zadávám v článku zalomení po prvních pár větách. Je to ale zas na úkor úhlednosti článku

      Vymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)