pondělí 16. června 2014

Struhařov - Klokočná - NS Krásné vyhlídky

Den výletu: So 31.5.2014
Chtěli jsme podniknout výlet někam nedaleko a myšítko se na mapě zastavilo u Struhařova a u jím procházející Naučné stezky Krásné vyhlídky. Prošli jsme stezku jen částečně - obdélník ze Struhařova přes Klokočnou a zpět do Struhařova. "Stopku" do Mnichovic jsme vynechali. Byli jsme tady na Mapy.cz
Ušli jsme asi 7,5km.






Parkujeme ve Struhařově u Hliněného rybníka. Trochu nás při plánování mátlo, že jsou nedaleko ještě dva další Struhařovy - u Velkých Popovic a u Benešova. Asi tu všude strouhali ty šindele - podle toho se prý ves jmenuje.
Hliněný rybník



Jdeme kolem rybníka a pak už  si vykračujeme po naučné stezce s vyhlídkou na Posázaví

do obce Klokočná.


V Klokočné mají na návsi několik pomníčků.


Nadchlo mě ale nejvíc, že fandí jménu své obce a mají tu i  památník pro klokoč s cedulkou.



Teď aspoň na stará kolena vidím, jak klokoč roste. A vzpomněla jsem si, že jsem kdysi měla z klokočí korále.Tady je něco ke Klokočí.

Cesta  klesá  z vesnice kousek po silnici a pak odbočíme do polí. Stále z kopce jdeme k malé osadě Koloděje. Jsou ty pořádné výletnické mraky:)






Za Koloději se NS rozdvojuje - jedna cesta vede přes Budíkov ( ano - tady je studio Budíkov) do Mnichovic na nádraží. My ale odbočujeme doleva, jdeme kousek do kopečka, pak podél silnice, která vede do Struhařova.
Ohlédnutí na Klokočnou





Přicházíme k vyhlídce na Mnichovice.

Cesta je povětšinou travnatá a výlučně pro pěší, na několika místech jsou nově vysázeny aleje nebo stromořadí - jablońové, třešńové, dubové. NS také obnovila některé zaniklé  cesty mezi vesnicemi Struhařov, Klokočná a Mnichovice.







Pokračujeme mezi poli směrem ke Struhařovu. Po pravé straně jsou krásné výhledy na Posázaví.



 Už vidíme Struhařov

Nakonec  opět odbočíme doleva  a dojdeme přes náves ve Struhařově zpět k Hliněnému rybníku - ještě se projdeme po jeho druhé straně.

Slibujeme si, že tuhle procházku zopakujeme také na podzim, až bude barevné listí - to bude snad ještě hezčí. Zato v létě bych tu jít nechtěla, možná za několik let, až vysázené stromky podél NS povyrostou a vyrobí pořádný stín.



2 komentáře:

  1. Krásně zelené fotky :-) A ty fotogenické mraky, ty se teda povedly!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Poslední dobou jsme nějak lenošiví, žádný pejsek na nás výchovně nepůsobí, místo výletů se povalujeme, kyneme a koukáme na filmy.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)