pondělí 19. dubna 2021

U Kostelce nad Černými lesy - stezka kolem mokřadu


Den procházky: Ne 13.9.2020

Parkujeme na okraji Kostelce nad Černými lesy. Je to nedaleko od nás (24 km) a lidé občas myslí, že bydlíme v Kostelci a ne v Újezdě.  Bude to asi těmi lesy v názvu :) Nejdeme do městečka, ale k rybníku Bobeš projít se po stezce kolem mokřadu.

Byli jsme tady na Mapy.cz






Cesta vede s kopečka


a za chvilku jsme u rybníku Bobeš.




Na druhém břehu, ale za plotem je  Arboretum České zemědělské univerzity. Lesnická fakulta sídlí totiž v Kostelci nad Černými lesy v zámku. Občas pořádá dny otevřených dveří. Do arboreta i do zámku. Zámek jsme si trochu prohlédli, když byly v Kostelci keramické trhy. Teď je ale arboretum zamčené.

Chvíli se posedíme v altánku.


Vedle kvete náprstník.


Stezku kolem mokřadu lemuje deset naučných cedulí. Většinou si cedule pak na fotkách ráda přečtu a vnucuju je i do článků - kurzívou. Ale tady byly cedule až moc odborné. Vybrala jsem jen pár poznámek:

Mokřady udržují vodu v krajině, pohlcují nadbytečný oxid uhličitý z ovzduší. Od r. 1971 jsou chráněny celosvětovou mezivládní Ramsarskou úmluvou.

Litorální pásmo je pobřežní část stojaté vody vodní nádrže

Vrby České republiky - v ČR je 21 domácích druhů, rod  je velmi rozmanitý (300-600 druhů) po celém světě. Jsou stromovité i keřovité.

Peklovské údolí

V Peklovském údolí stával mlýn Dolní Peklov. První zmínka o něm je z roku 1562. V roce 1639 byl mlýn švédskými vojsky poničen, ale později byl dále provozován. Na počátku 20. století byl mlýn přeměněn na hájovnu. Do současné doby se dochovaly pouze nepatrné zbytky.

Nad hájovnou bývala Havírna se štolou 20 m dlouhou, kde se dobývala měděná ruda (zelený malachit a modrý azurit). Kolem r. 1860 bylo v Horním Peklově dolováno uhlí. Nacházely se v něm rostlinné otisky. Přesličky, kapradiny, plavuně.


Na hrázi rybníka


takový malý odtok


hráz zespoda


Pod hrází je pečováno o mokřad - jsou tu různá udělátka, aby voda odtékala pomalu. Několik potůčků, zákruty, tůňka...






Pokračujeme  podél potoka na rozcestí Dolní Peklov a odsud po žluté značce zpět.



Potkáváme ještě Bobešův pramen



Ušli jsme asi 4 km

14 komentářů:

  1. Maruško,krásný výlet a ta krásná zelená.Vrtalo mně to hlavou,jak je u vás,když to u nás pořád vypadá nejarně.Naštěstí jsem si všimla data výletu.Těším se až se příroda tak zazelená.A hlavně až budeme moci výletovat zase se sestrou a švagrem.Myslím,že nějaké výlet jsme měli i v Kostelci n.Černými lesy.Od sestry je to jenom 30 km.Máte tam krásně.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, s psaním výletů mám pořád zpoždění. Tak je ta zelená překvapivá :)

      Vymazat
  2. Maruško, moc hezký výlet. U vás by se mi líbilo. Zase jsem poznala krásné místo na mapě České republiky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já mám taky moc ráda Tvoje jihlavské procházky a výlety do okolí :)

      Vymazat
  3. Maruško,tak dneska tam vyrážíme,máme to taky asi 30 km. Vypadá to tam krásně a spojíme to s nedalekou stezkou na Šembere,tam je taky krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je :) Byli jsme jednou taky v dubnu poblíž Tuchorazi a bylo tam úplné království žab :) Ať se Ti výlet vydaří!

      Vymazat
  4. Fotky bych tedy vůbec nenatipovala na půlku září, spíše tak na červenec :) Jsou moc pěkné, u nás už také začíná pomalu svítit sluníčko, snad už bude brzy pravé jaro :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, ale datum je správné. Taky už doufáme v pěkné dlouhé jaro, zas moc horko taky nemusíme :)

      Vymazat
  5. Moc pěkná procházka, krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásný výlet a a vzpomínka na léto. Mokřady vždy mají zvláštní atmosféru a při tom v horku se tam dobře dýchá kvůli vlhkosti. Krásné fotografie a já děkuji za hezkou podívanou. Přeji Ti krásné jarní dny a hlavně zdravíčko.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za skvělý tip! Mišan za Hezkypesky! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)