středa 12. listopadu 2014

EHD 2014 - Plynárenský domeček, Hradební věž, dům U Kutovců a drobnosti při cestě

Den procházky: So 6.9.2014
Z Vojanových sadů jsme pokračovali k dalším EHD objektům - na Kampu a pak přes most Legií  do Bartolomějské  a Havelské ulice.
Byli jsme tady na Mapy.cz










Domeček na Kampě - známe ho od dětství, ošuntělý a vždycky zavřený.. Původně postaven jako salla terrena k Michnovskému paláci, pak přestaven na zahradní domek a v minulém století tam bývala plynárenská regulační stanice - proto Plynárenský domeček. Teď domek prošel rekonstrukcí a dneska se můžeme podívat i dovnitř. Využívat ho bude  Komunitní centrum Kampa na akce pro děti i dospělé.
Plynárenský domeček


přízemí v domečku
Domeček má upravené i podkroví - ten binec u stolu je náš - četli jsme si tam letáčky:)

Jdeme přes most Legií a najednou víme, že je čas na něco menšího.. tak děláme odbočku do kavárny U sv. Vojtěcha. Rádi sem občas zajdeme -  v létě tu mohou otevřít celou přední stěnu. Kromě novin je tu obvykle k mání i Reflex. Tentokrát jsme si sedli dozadu do koutka hned u sošky sv. Vojtěcha.

Po příjemném občerstvení pokračujeme
do Bartolomějské ulice č. 4 - na policejním dvoře si můžeme prohlédnout 650 let starou hradební věž. Zvenku je opravená, dovnitř ale bohužel nemůžeme:(
Moc bychom toho viděli?




Info z letáčku mě zaujalo:
Hradby Starého Města pražského, táhnoucí se po trase dnešních ulic Revoluční, Na Příkopě a Národní, byly postaveny v letech 1249-1253. Opevnění se skládalo z 10-12 m vysoké hradební zdi s cimbuřím, před kterou probíhal 15-20 m široký parkán s nižší parkánovou zídkou, příkop ( 25m
široký a 8m hluboký) a val. Hlavní hradební zeď, jejíž tloušťka přesahovala dva metry, byla zpevněna hranolovými věžemi vysunutými do parkánu a vzdálenými od sebe přibližně 60m. Staroměstské hradby, které  nebyly nikdy přímým útokem zdolány, prakticky ztratily svůj účel v roce 1350, kdy bylo dokončeno opevnění Nového Města. Po dalších 400 let pak představovaly formální hranici mezi oběma městy a hradební příkopy byly zasypány teprve ve druhé polovině 18.století.
Parkány postupně zabrala nová zástavba, kameny z hradebních zdí byly používány jako levný stavební materiál a hradební věže se buď staly součástí nových domů nebo byly zbourány. Staroměstské hradby tak postupem času zcela zanikly a jejich existenci dnes připomíná jen stopa v půdorysu města a některé názvy ulic.

Další zastávka je v Havelské ul. č. 5 - dům "U Kutovců" - je také hodně starý - už ve 14. století byl goticky přestavován. Jsou tu snad všechny stavební slohy - gotika, renesance, baroko, klasicismus.. Vnější fasáda a střecha byly nedávno opraveny a následovala restaurátorská oprava poničeného renesančního stropu ve 4.patře.

zajímavé ornamenty, postavičky a dokonce zvířátka

Schodiště, pavlače a dvůr působí zchátrale - ale tak nějak moc hezky.



Nějaká tajná skrýška


Teď už směřujeme k domovu.
U Stavovského divadla jsem se lekla, že tu na nás číhá Mozkomor z Azkabanu. Sedí na podstavci s ukradenou cedulkou.
Ale vygůglila a potvrdila jsem si z různých zdrojů, že socha představuje Komtura z Dona Giovanniho. A sedí tu už od r. 2000.
JJ  - myslím, že se komtur povedl - vypadá přiměřeně hrozivě, aby zapůsobil na hříšníka. I když moje vzpomínka z opery i z filmu Amadeus je větší a hrozivější, ale to je asi tou hudbou...


U Obecního domu hraje chlapík, pro kterého máme jméno hned - pan Orchestr. Hraje vším - pusou, rukama i nohama...

A my už jsme skoro na nádraží:)

3 komentáře:

  1. Opět nádherné fotky! Ale ten Komtur tam stojí (sedí) určitě už déle.
    Tak z hradební věže se vám zachtělo šmírovat! :-) To by byl zase trošku jiný pohled na Prahu. Holt příště, nějak nenápadně... :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za upozornění ke Komturovi :) - už jsem opravila - sedí tam od r. 2000 - dar od sochařky Anna Chromy..
      No ale já jsem asi slepá, já si ho fakt nikdy nevšimla !

      Vymazat
  2. úúžasné fotky... Spoustu míst ani neznám..děkuju.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)