středa 20. dubna 2016

Podzimní procházka po Vrchlabí

Den výletu: Út 6.10.2015
Cestou z Krkonoš jsme zastavili ve Vrchlabí a trochu jsme se tu prošli. Hlavně v zámeckém parku.
Byli jsme tady na Mapy.cz










Parkujeme poblíž jednoho z mostů přes Labe někde tady..


a vydáváme se k náměstí - kolem budovy děkanství se sousoším svaté Anny Samétřetí



a kostela sv. Vavřince




Naproti kostelu stojí několik historických domků, my prozkoumáme Informační středisko - mají tu hodně razítek, všechny je použijeme na náš zakoupený pohled :)


Projdeme průchodem mezi informačním centrem a Krkonošským muzeem - je tu park


Socha svatého Josefa v zahradě areálu Krkonošského muzea



Bývalý klášter obutých augustiniánů, nyní sídlo Krkonošského muzea, součást klášterního komplexu je i barokní kostel sv. Augustina.



Jsou tu ukázky různých zahrad - klášterní, lékárenské, vřesoviště, co roste u Labe.....No a také naučné cedule - tady je z nich zas nějaké poučení :)

Klášterní zahrady

Sloužily původně pouze klášterům, nebyly přístupné veřejnosti. Pěstovalo se zde ovoce, zelenina, léčivé byliny a koření.
Štěpnice (ovocné sady) klášterních zahrad byly zásobárnou odrůd ovoce. Právě tady nové odrůdy také vznikaly. Nejstarší zmínka o štěpech v našich zemích je z 10. století. Ve 13. století bylo poškození štěpů trestáno žhavým železem. V 17. století lidé uměli roubovat a emigranti si brali štěpy svého oblíbeného ovoce do ciziny. Žoldáci odváželi vykopané mladé stromky jako válečnou kořist. Aleje ovocných stromů podél cest se zakládaly pro vojáky vracející se z válek domů, aby netrpěli hlady a nekradli jídlo místním. Ovoce sytilo naše předky od léta do léta, a proto si ho náležitě cenili. 

Nejvýše nalezený ovocný strom je třešeň v Modrém dole v nadmořské výšce 1020m.


  • roub - jednoletá větvička naštěpovaná na podnož, na ní pak rostou plody
  • štěp - strom v sadu vzniklý naštěpováním roubu na podnož



Pořád vidíme věž kostela sv. Vavřince



A najednou už jsme v zámeckém parku


Zámek byl postaven v 16. století. Nyní slouží městskému úřadu a není přístupný veřejnosti - snad jen vstupní hala ano - my jsme to však nezkoušeli. Zato park přístupný je a je krásný - s rozmanitými stromy a jezírky.














Naše prohlídka končí, i když jsme spoustu zajímavostí nestihli - tady je seznam všech kulturních památek ve Vrchlabí. Ještě se sem musíme brzy vypravit.
Teď už jen na kafíčko a pak domů.



6 komentářů:

  1. nádherně barevný podzim, moc se mi to líbí. A ten starý strom...pro stromy mám velkou slabost. Líbí se mi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já vím - když potkáme nějaký hodně kořenovitý strom, tak si na Tebe vždycky vzpomenu:)

      Vymazat
  2. Kdybych to tak tenkrát po náročných služebních jednáních ve Vrchlabí věděla ! To by bylo parádní zklidnění v tak nádherném prostředí vrchlabského parku. A stačilo projít jen průchodem ! Bezva tip. Díky moc. Určitě se tam brzo budu chtít podívat.

    OdpovědětVymazat
  3. Á, tady už je podzim! :-) Správně, to Ti schvaluji. A jaký nádherný podzim... fotky barevných stromů jsou naprosto úžasné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky - na podzim ráda vzpomínám. Ale taky jsem louda. Ale teď ještě mám park Cibulka a pak už budu v soušasnosti, no...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)