středa 27. června 2018

Noc kostelů 2018 - Kostel sv. Bartoloměje v Kyjích

Den akce: Pá 25.5.2018
Letošní Noc kostelů jsme věnovali románskému kostelu sv. Bartoloměje v Kyjích, který vypadá trochu jako pevnost. Uvnitř jsou staré malby a z věže pěkná vyhlídka.
Byli jsme tady na Mapy.cz











Přicházíme  právě do výkladu pana faráře o farnosti a potom nám paní historička a současně vedoucí chrámového sboru vypráví o historii kostela a obce.

Kostel je románská jednolodní stavba z první poloviny 13. století, založená pražským biskupem Janem II. Jedná se o kostel pevnostního charakteru s pravoúhlým kněžištěm s cennými nástěnnými malbami, průčelní mohutnou hranolovou věží v šíři stavby, malými okénky  a systémem schodišť a chodeb v síle zdi. Oprava r. 1859, kdy byla zvýšena věž o třetí patro.

Kostel sloužil jako útočiště pro obyvatele obce. Útoky loupežníků zde na českobrodské obchodní cestě byly časté.
Podle pověsti Václava Hájka z Libočan napadli obec v obrovské přesile Moravané, ale vesničané se nedali, nalámali klacky, větve a jimi se ubránili. Za to byla obec pojmenována Kyje. Ale pravděpodobnější výklad praví, že vesnici vlastnil člověk jménem Kyj.

Tady je pohled na kostel ve dne z jedné z našich dřívějších cest.





Presbytář s malbami. Malby se propsaly do spodních vrstev. Takto odkryté malby vyžadují náročnou údržbu. V kostele se nacházejí i po stranách lodi, ale raději jsou ponechány kryté omítkou, zatím nejsou prostředky na jejich ošetřování, pokud by byly odkryty.




Nejstarší románské malby (fotky nejsou podařené...)

Ukřižování 




Malby v klenbě jsou novější - evangelisté




Obraz sv. Bartoloměje
Na oltáři pamětníci pamatují obraz od Josefa Vojtěcha Hellicha, ale bylo zjištěno, že pod ním je starší sv. Bartoloměj od neznámého mistra - tak vrchní byl snesen a zachován a v kostele nyní visí ten starší.



Na kůr a do věže vedou schody ve zdi




Vyhlídka směrem k Jahodnici




Vyhlídka na kopec Horka, na něm už stojí úplně nová rozhledna Doubravka



Tady je vršek Doubravky malinko vidět, nalevo od stožáru el. vedení


 Na Černý Most


Na Kyjský rybník


Ještě chvilku posloucháme koncert chrámového sboru a pak obcházíme kostel po bývalém hřbitově. Několik náhrobků tu zůstalo.









Dlouho jsme se sem chtěli podívat a rozhodně jsme nebyli zklamáni :)

2 komentáře:

  1. Také mám moc ráda Noc kostelů a objevování kostelíků jinak nepřístupných. Původní románské kamenné a nepřezdobené kostely mám vůbec nejraději. Vždy jsem dojatá, že stojím na místě, kde se modlili lidé už před stoletími. Ta energie v nich bývá jedinečná. Doposud jsem ani netušila, že bývaly kostely pevnostního charakteru. A to schodiště ve zdi je prostě úžasné. Přeji krásné dny a těším se moc na další příspěvek :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Asi 30 let jsme kolem toho kostela jezdili a teprv letos jsme se podívali dovnitř..

      Vymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)