pondělí 26. června 2017

Malostranské dvorky 2017 - pokračování - a vzpomínka na předcházející událost v r. 1981

Den procházky: So 27.5. 2017
V 2.části jsme procházeli dvorky kolem Mostecké ulice, což pro nás bylo trochu utrpení kvůli velké tlačenici. Jasně -  máme kouzelné město, proto i tolik turistů... Kolem Mostecké ulice se procházíme nejraději o velmi časném a hodně deštivém víkendovém ránu. A jsme moc rádi, že v centru nebydlíme. Dvorky jsme si však prohlédnout chtěli, tak jsme statečně pokračovali.
Šli jsme tudy na Mapy.cz







  • Mostecká 21 - kino 64 U Hradeb

První zmínky o tomto místě pocházejí ze 14. století.
Ve 30. letech minulého století získala parcelu pojišťovna Koruna a původní domy nechala zbourat. Nové architektonické řešení z r. 1954 zachovávalo charakter původních dvou gotických domů se  štíty. Uvnitř bylo vytvořeno nádvoří s kruhovou kašnou, v jehož středu stojí socha Malé tanečnice z r. 1960 od sochaře Jana Hány. Interiéry návrh pojal v tzv. bruselském stylu. Stavba byla dokončena v r. 1964 a stala se domovem již výše zmíněného kina.
Podle roku otevření je tam ta číslice 64. První promítaný film byl Starci na chmelu.
Povodně v r. 2002 ukončily činnost kina a soukromý investor tu chtěl zřídit garáže. Proti tomu protestovali obyvatelé v okolí i některé úřady  (památkový to povolil...). Nyní je situace nadějnější - projekt má název Víc než kino a už tu je pootevřeno.

Přes nádvoří doleva - kolem schodů do kina -  lze projít na dvorek





s hradbami (bohužel na mé fotce jsou skoro neviditelné) - jedná se o opevnění z r. 1275, z doby vlády Přemysla Otakara II.

Ve žluté věži vzadu byl natáčen film Kolja. Původní záměr - použít byt Zdeňka Podskalského (věžička na Malostranském náměstí s kulatými okny) bohužel nevyšel.


Trošku jsme si tu poseděli, zdrželi se a pak jsme chtěli stihnout operní pěvkyni Barbaru Slezákovou, zpívající z terasy svého bytu v Saské 3. Tím pádem jsme si nepřečetli informace o osudu kina U Hradeb.
Tak jsem hledala a objevila tento odkaz:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10116288835-z-metropole/217411058230013/obsah/534561-dvorek-a-kino-64-u-hradeb


  • Saská 3

Bohužel zpěv proběhl bez naší účasti, "doběhli" jsme už jen k prázdné terase.




Na této adrese sídlí také Muzeum Karla Zemana - představuje jeho celoživotní dílo.
Fungují tu však také nejméně dvě přeplněné restaurace a hluk je obrovský. Vydáváme se rychle k dalšímu dvorku.



  • Míšeňská 3 - U včelí královny



Dvorek tu je, jenže je to kavárna. Tak kafíčko - to jsme si dát museli.





  • Mostecká 3 - Saský dům

či dům U Šteiniců nebo též Vlašský dvorec, je původně gotický objekt ze 14. století. Je jedním z nejstarších domů palácového typu v Praze. Stával tu komplex několika domů, zvaný Saský dvůr. Název pochází od saských vévodů, konkrétně Rudolfa I., jemuž jako dědičný majetek domy věnoval císař Karel IV. Sasové dům vlastnili do r. 1409.
V průběhu 19. století v domě sídlil hostinec a kavárna majitele Steinitze, kde se scházely odobnosti českého národního života.




Jsou tu vystaveny informace k stejnojmenné akci z r. 1981, během které sochaři K. Gebauer, Č. Šuška, M. Jetelová a další vystavili svá díla na dvorcích Malé strany. Např. K. Gebauer se účastní i letošní akce.



fotografie objektu z r. 1981 Martina Janíčka "Ruce", před ní na stolečku brožurky k současné akci


O akci v r. 1981, v r. 1982 už byla zakázána


Z letáku k původní akci:
.......Má za cíl představit sochy, objekty či realizace na několika pražských dvorcích a vnitroblokových prostorách v tvořivém dialogu se specifickým prostředím, které nějakým způsobem buď přímo inspiruje nebo podtrhuje a dotváří vyznění výtvarného díla.Výstava zároveň naznačuje i určité možnosti využití, oživení a zhodnocení těchto prostor, které ačkoliv jsou nedílnou součástí města, dotvářejí jeho charakter a atmosféru a skrývají mnohdy netušené bohatství , unikají dosud pozornosti veřejnosti.
Výtvarníci, kteří se na přehlídce představují, patří většinou k nastupující generaci tvůrců. Nejsou žádnou uzavřenou či vyhraněnou skupinou na bázi společného programového prohlášení, ale volným společenstvím, které sjednotila možnost podílet se na realizaci této akce spolupořádané Divadlem v Nerudovce a ZO SSM Pražského střediska státní památkové péče pod patronací OPBH v Praze 1.
Jiří Tomáš Kotalík


1981 - Jaroslava Fuková "Strom"

Např. na Janském vršku byla expozice Ivana Kafky "Vymezení" - zapíchané špejle  do dlažby.

Byl natočen dokumentární film, 3 dny byl vysílán v kinech před filmem - pak však stažen.

Člověk už pomalu zapomíná, jak spoutaní jsme byli, každá iniciativa k rozšíření obzorů byla radši hnedka zadušena....



Mapka dvorků z r. 1981:


Pro úplnost letošní mapka:


Jen doufám, že za rok budou dvorky zas! Snad se otevřou i další?

Našla jsem k těm původním ještě vysílání:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10116288835-z-metropole/216411058230001/obsah/443940-malostranske-dvorky

A vlastní dvorek v Mostecké 3









  • Mostecká 20 - U tří zlatých prstenů

též zvaný U Melicharů, první záznam o domě 1386 - stál naproti domu Alberta notáře - na rohu v ulici, kudy se chodí k mostu a byl v majetku pražského arcibiskupství.


Maličký dvoreček a je tu restaurace





Pokračování příště....3. díl už bude poslední, ještě zbývá 6 dvorků:)

V textu bylo čerpáno z materiálů přítomných na akci, z brožurky Malostranské dvorky - program 2017, zdrojem je také FB stránka https://www.facebook.com/malostranskedvorky/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)