neděle 1. listopadu 2015

Amsterdamské dvorky

Dny výletu: St 2. - Po 5.9.2015
Pátrali jsme po zahrádkových dvorcích podle seznamu. Všechny se stejně nacházely v nejhezčí oblasti kanálů - grachtů, kam bychom šli tak jako tak. Ale takhle to bylo o moc zábavnější.

Byli jsme  tady na Mapy.cz  Hohóó ! Celý svět na turistických mapách.cz:)






Ráda se dívám v pořadu Z metropole na Tajemství pražských dvorků. Trochu jejich obyvatelům závidím. Ale ještě jsme se nikdy nezkusili do některého z nich podívat nebo spíš jsme si ani netroufli. Na zahrádky k cizím lidem také jen tak nelezeme. I když..třeba se na nějaké z nich smí - někdy to zkusíme.

V Amsterdamu jsou ale právě některé dvorky přístupné. Na dveřích do ulice jsou cedule s otvírací dobou a návštěvnická pravidla. Stačí jen vzít za kliku a jste v oáze ticha a klidu. V názvu mívají domy slovo hofje, což znamená chudobinec. Postaveny byly většinou v 17. století bohatými dobrodinci pro bezplatné ubytování potřebných -  chudých seniorů nebo osamělých žen, vdov. Kolekce malých bytů kolem centrálního nádvoří obvykle s pumpou, dobře udržovanou zahrádkou a často s jediným vchodem z vnějšího světa.
Nyní  to jsou už většinou normální byty, myslím. Byty šťastlivců.


Tady jsou dvorky v pořadí , jak jsme je našli.

Bosschehofje
Palmgracht 28

Budovy po stranách tohoto dvorku byly zakoupeny ve stejný den dvěma různými mecenáši, kteří byli odlišného vyznání. Proto byla zahrada více než 300 let rozdělena zdí. Ta byla později stržena a nahrazena živým plotem, který byl nakonec také odstraněn. jak rostla náboženská tolerance. Výsledná zahrada je přesto dost maličká.

Dva vchody vedou do jedné zahrádky












Constantia Hofje
Willemsstraat 149

Od  r. 1863 poskytovalo bydlení pracovníkům nad  60 let, kteří pracovali více než 12 let u stejného zaměstnavatele v dělnické profesi.







Karthuizer Hofje
89 Karthuizerstraat

Je největší.  Nebyl postaven jednotlivcem, ale byla pověřena kolektivní organizace zvaná Huiszittenmeisters. V roce 1615 byl dvůr otevřen pro vdovy a jejich děti.










St Andrew Hofje
Egelantiersgracht 137

Výstavba byla dokončena v r. 1617. Dobrodinec Jeff Gerritsen byl bohatý prodejce dobytka, který po své smrti odkázal peníze na vybudování katolického dvora. Modrobílé kachličky ve vchodu byly přidány na začátku 20tého století.








Claes Claesz Hofje
Egelantiersstraat 26

Postaven v r. 1615. Působil smutně..







Begijnhof
Spui 1012

Begijnhof je nejvíc navštěvovaný. Je uveden v průvodcích a své klienty sem vodí cestovky, takže tady moc klidu  není. Je to nejstarší amsterdamský dvůr, založený před r. 1100. Jeho součástí jsou i dva kostely. Žily zde ženy - ne chudé, ale neprovdané nebo vdovy, které se chtěly starat o nemocné a přestárlé. Byly součástí náboženské komunity ale ne jeptišky. Nazývaly se Bekyně (Begijnen).










Van Brienen Hofje
Prinsengracht 133

Byl postaven na místě bývalého pivovaru baronem Arnoudem Janem van Brienenem. Vypráví se, že byl baron nešťastně uvězněn v trezoru. Modlil se za vysvobozeni a přitom sliboval založení chudobince,  pokud bude zachráněn. Příbuzní ho vysvobodili a tak chudobinec založil. První obyvatelé zde žili od r.1806.





Pršelo nám dost, všechno je mokré, ale to nám nevadilo :)








1 komentář:

  1. Ty dvorky jsou něco úžasného, vůbec jsem netušila, že tam jsou takové nádhery a ještě přístupné. Jak jste to vůbec vysondovali? :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu, komentář mě potěší :)